dinsdag 28 april 2015

Contemplatieve flow

Er zijn meerdere wegen voor vergelijkbare ervaringen; meditatie, flow en contemplatie.
Tijdens flow  in contact te komen met een andere bewustzijnslaag of een diepere bron is een ervaring die een stap verder gaat en waarschijnlijk een bijzondere kwaliteit van het bewustzijn vraagt. De innerlijke houding die daarvoor nodig is, is vergelijkbaar met de staat van zijn die wordt verworven door meditatie en  het gevolg van een intensief innerlijk proces.

Een rustige geest biedt meer ruimte aan allerlei ervaringen en belevingen - zowel gewone als bijzondere- dan een brein dat volledig in beslag wordt genomen door emoties en gedachten. Contemplatieve flow is de tussen vorm waar belevingen van flow en meditatie elkaar raken,  een staat waarin je moeiteloos een voortdurende opmerkzaamheid kunt bereiken zonder de steun van een specifieke bezigheid.

Het is de ontspanning en innerlijke rust van een bewustzijn dat helder en aandachtig is. In deze toestand van contemplatieve flow is duidelijk waarneembaar hoe alles in de wereld met elkaar verbonden is in onderlinge afhankelijkheid. Het stemt tot een zachtaardige gelijkmoedigheid en onbaatzuchtigheid die op den duur bij ons gaan horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten