dinsdag 28 april 2015

flow en authentiek leven

.In een authentiek leven - een leven dat bij je past - maak je intensief gebruik van je talenten.
Het gevoel van flow komt voort uit het met plezier  doen van dingen die je het beste kunt. Zicht hebben op je talenten is een belangrijke bron van zelfkennis. Net als competenties en vaardigheden zijn talenten een deel van jezelf, maar vaak niet zo duidelijk in beeld dat je ze direct kunt benoemen.

Talenten zijn aangeboren eigenschappen die je in de loop van je leven verder uitwerkt. Talenten worden ook wel 'gaven' genoemd, denk bijvoorbeeld  aan een absoluut gehoor of heel hard kunnen lopen. Terwijl competenties of vaardigheden meer verworven eigenschappen zijn die je zelf met wilskracht hebt ontwikkeld, denk aan dapperheid of originaliteit.

Beide eigenschappen kun je bij je bij jezelf ontdekken, je eigen maken en verder ontwikkelen. De meeste mensen gebruiken maar een deel van hun natuurlijke vermogens en komen er nooit achter waar ze werkelijk toe in staat zijn. In hun jeugd kregen of namen ze niet de kans om verschillende dingen uit te proberen. Later werden hun latente vermogens onderdrukt door angsten, een laag zelfbeeld of gewoontes.

Het is trouwens waar dat je een bepaalde uitdaging nodig hebt om een uitdagende kans te herkennen. En als je het goed doet bij een bepaalde uitdaging laat dat zien dat je een vaardigheid hebt.

Mensen merken vaak niet welke kansen voor actie zich om hen heen bevinden, of ze vinden dat ze er geen recht op hebben. Mensen accepteren vaak met een zeker fatalisme/luiheid de plaats die ze in het wereldplan hebben, zodat alles wat nieuw is  wordt gezien als buiten hun bereik liggend. Deze houding maakt je blind voor eventuele mogelijkheden en je latent aanwezige vaardigheden.

Wees nieuwsgierig, toon interesse, sta open voor nieuw dingen en ontplooi je 'authentieke'leven!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten